XIII. kerület

XIII. kerület

Angyalföld a XIII. kerület északkeleti részén fekvő, ma legnagyobb városrésze. Nevének német alakja (Engelsfeld) már 1830-as években kiadott térképen is szerepelt, és eredetileg a Róbert Károly körút, váci vasútvonal, Újpest, Béke út, Béke tér, Lehel utca által határolt területet jelölte. A területet nevezték még Napföldnek is.

A mai Angyalföld rendkívül sokféle jellegű körzetből tevődik össze, igazán jelentőssé az iparosodás következtében, a 19. század legvégén, a 20. század elején vált. Megtalálhatók itt a tíz- és négyemeletes panelházak éppúgy, mint a családi házas övezetek vagy az új építésű lakóparkok. A hajdani ipari zónák a Váci út mentén mára szinte teljesen átalakultak: irodaházak, kis- és nagykereskedelmi egységek, lakóparkok vették át üzemcsarnokok helyét.

Angyalföld zöldövezeti részén, a Tahi patak partjától egy sarokra, újszerű társasházak övezte részen épül a Berill ház, mely méltán lesz a környék legszínvonalasabb, legszebb újépítésű háza. Mind a tervező, mind a beruházó jól átgondolt, családbarát lakásokat álmodott ide, melyek az itt lakók kényelmét a legteljesebb mértékben fogja kielégíteni.